Mangel på helsepersonell – kan digital teknologi og KI redde helsetjenestene?

Det er et mål at alle innbyggerne i Norge skal ha lik tilgang til helsetjenester av god kvalitet. Samtidig blir mangel på arbeidskraft en av de viktigste utfordringene i helse- og omsorgstjenestene i årene som kommer. Kan digital teknologi og kunstig intelligens redde helsetjenesten og bidra til å sikre gode helsetjenester for alle? Kom litt nærmere svaret på frokostmøte med Kompetansebehovsutvalget tirsdag 27. mai 2025.

Hva kan vi bruke roboter og teknologi til, og hvor vil behovet for mennesker fortsatt være størst?

Vi har invitert eksperter fra nordnorsk arbeidsliv og akademia til å dele erfaringer med oss. Vi tar opp sentrale spørsmål som:

  • Hva er egentlig potensialet i digital teknologi og kunstig intelligens i helsetjenestene? Og hvordan kan vi utnytte det?
  • Hva skal til for at digitale helsetjenester skal fungere for alle uavhengig av bosted?
  • Hvilken kompetanse trenger de som jobber i tjenestene, og hvordan skal de få den?
  • Hvordan kan kunstig intelligens bidra til bedre helsetjenester for den samiske befolkningen? 

Tid og sted

Tid: 27. mai 2025. Frokost fra kl. 08:00, programmet varer fra 08:30–10:00.

Sted:  Auditorium 2, Teorifagbygget 1, Campus Breivika, Universitetet i Tromsø.


Program

  •  Velkommen ved Rikke Gürgens Gjærum, viserektor UiT og Sveinung Skule, leder av Kompetansebehovsutvalget
  • Hvordan kan digital teknologi og kunstig intelligens sikre gode helsetjenester for alle? Innledninger og panelsamtale:
    • Gro Rosvold Berntsen, professor ved Nasjonalt senter for e-helseforskning
    • Hanne Gunby, utviklingsleder i DIPS
    • Magne Nicolaisen, avdelingsdirektør helse og omsorg i Tromsø kommune
    • Lars Ailo Bongo, professor ved UiT og Samisk høgskole
    • Kari Sand, seniorforsker ved Sintef Digital
  • Spørsmål fra salen

Meld deg på frokostmøtet 

Påmeldingslenke: Mangel på helsepersonell – kan digital teknologi og KI redde helsetjenestene?

 

Fristen for påmelding er 23. mai. Arrangementet strømmes.


Bli bedre kjent med innlederne

Gro Rosvold Berntsen, (lege, dr.med) er professor ved Nasjonalt senter for e-helseforskning. Hun begynte i e-helsefeltet i 2009. Hennes hovedfokus er utvikling og evaluering av pasientsentrerte helsetjenester med teknologi og helsetjeneseinnovasjon som verktøy. Nasjonalt senter for e-helseforskning skal bidra til en kunnskapsbasert utvikling på e-helsefeltet gjennom forskning, samarbeid og kunnskapsformidling. E-helse er bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi for å forbedre effektivitet, kvalitet og sikkerhet i helse- og omsorgssektoren.

 

Hanne Gunby er utviklingsleder i DIPS. DIPS er et programvarehus som utvikler samfunnskritisk helseteknologi og leverer digitale arbeidsverktøy til norske sykehus, for eksempel digitale journalsystem og digital hjemmeoppfølging. Gunby ble i 2024 kåret til en av de femti fremste tech-kvinner av Abelia og ODA-nettverket.

 

Magne Nicolaisen har bakgrunn fra KS, hvor han var regiondirektør, forsker ved Nasjonalt senter for telemedisin og leder av samhandlingsavdelingen ved UNN. Han er utdannet sykepleier med mastergrad i helseledelse.

 

Lars Ailo Bongo er professor i helseteknologi ved UiT Norges arktiske universitet og professor II ved Samisk høgskole / Sámi allaskuvla hvor han leder Sámi AI Lab. Ved UiT er Bongo er leder for Health Data Lab. Han forsker bl.a. på utvikling og bruk av samiske løsninger innenfor kunstig intelligens i helsevesenet.

 

Kari Sand har vært seniorforsker i gruppe for helsetjenesteforskning i avdeling helse siden 2018 og jobber kvalitativt med prosjekter om digitalisering av offentlig sektor, samhandling i helsetjenesten, og utvikling/evaluering av nye eller endrede tjenester innen ulike felt som tannhelse og kreftrehabilitering. Oxford research og Sintef Helse gjennomfører på oppdrag fra Kompetansebehovsutvalget et forskningsoppdrag om digital teknologi og kompetansebehov. I Tromsø vil de fortelle om sine funn fra et dypdykk i helsetjenestene.

 

 

Kompetansebehovsutvalget er et regjeringsoppnevnt utvalg som vurderer fremtidens kompetansebehov. I denne perioden har regjeringen bedt utvalget om å undersøke hvordan nye teknologier påvirker kompetansebehov. Utviklingen av disse teknologiene skjer raskt og uforutsigbart, og utvalget står overfor en stor oppgave. For å få innspill fra mange ulike aktører skal utvalget arrangere fem frokostmøter. Dette møtet er det fjerde i serien.